AIH väsyttää, mutta sen kanssa pärjää

Ennen ketään muuta Arja tunnusti koiralleen Iinekselle: Onkohan mamma masentunut, kun on niin paha olla? Koira katsoi siihen malliin, että taitaa olla, mutta eihän sen tähden lääkäriin mennä, että koko ajan väsyttää ja ketuttaa.

– Jälkiviisaana olen huomannut, että oireet alkoivat jo nelisen vuotta sitten. Mieli oli matalalla, koko ajan väsytti, närästi ja huomasin myös pissan ja kakan muuttuneen erilaiseksi.

Työterveyslääkäri määräsi rasvat ja salvat, mutta ne eivät auttaneet. Seuraavaksi ihotautilääkäri antoi pitkiä kuureja kortisonirasvaa, mutta tuloksetta. Lopulta Arja sai lähetteen OYS:n ihotautipoliklinikalle. Hän sai taas uudet rasvat, mutta ihottuma ei parantunut niilläkään. Allergiatesteissä todettiin kylläkin hajusteallergia, jonka Arja ajatteli selittävän oudon kutinan päänahassa.

– Toukokuussa 2017 ihotautipolilla päätettiin, että nyt pitää aloittaa sisäinen lääkitys. Koska lääke on niin kuormittavaa maksalle, maksakokeet piti ottaa ensin.

Verikokeissa todettiin, että maksa-arvot ovat pilvissä. Lääkäri kyseli alkoholin käytön ja luontaistuotteet, lääkityksen ja hormonit, mutta Arjan vastaus oli joka kysymykseen: Ei.

– Seuraava ajatus olikin, että minulla on syöpä ja tähän tämä elämä päättyy.  Työkaveri tosin lohdutti, että voihan se olla muutakin, vaikka hepatiitti. Toinen työkaveri sen sijaan totesi, että kyllä se vähäinenkin juominen voi nostaa maksa-arvoja.

Tehokas koneisto

Työterveyslääkäriltä Arja sai lähetteen uusiin verikokeisiin ja vatsaultraan ja sen jälkeen ohjeen hakeutua OYS:n päivystykseen.

– Kun selvitysprosessi lähti käyntiin, kaikki toimi aivan loistavasti. Sain hyvää palvelua ja jo maksan ultrannut lääkäri osasi lohduttaa, ettei maksassa ainakaan kasvainta ole.

Työterveyslääkäri oli maininnut epäilyksensä autoimmuunihepatiitista. 

– Lääkäri sanoi, että varmasti käyt googlaamassa aihetta, mutta älä ihan kaikkea usko. Mutta eipä AIH:sta ole paljon muuta tietoa tarjollakaan kuin että se on hoitamattomana kuolemaan johtava sairaus.

Lue lisää painetusta lehdestä tai PDF-lehdestä.
Elinehto postitetaan kotiin kaikille liiton jäsenyhdistysten jäsenille ja liiton kummijäsenille.


Arja 1

Arja 2