Elämä ja sairaudet samoissa kansissa

Hyvä lääkäri tuntee sairauden lisäksi myös ihmisluonnon. Kirjat kuvaavat elämää, niistä voi opiskella ihmismieltä. Emeritus professori Jukka Mustonen keräsi lukemistaan kirjoista häntä koskettaneet kohdat ylös. Nyt niistä on ilmestynyt kokoelmateos, joka käsittelee lääketiedettä, sairastamista ja ihmisten ajatuksia niistä.

 ”Sairaus ja kärsimys ovat vakavia asioita – sen joka tuntee ruumiin salaisuudet ei odotetakaan olevan herttainen ja hilpeä, parempi vain jos hän on hiukan pelottava.”  (Lars Sund, Colorado Avenue)”Hänen äänensä oli tyyni ja asiallinen kuin lääkärin ääni.” (Marja-Liisa Vartio, Kaikki naiset näkevät unia)

Kaunokirjallisuus käsittelee elämää eri näkökulmista. Erno Paasilinna on kirjoittanut kirjassaan Hyökkäyksiä ja puolustuksia, että ”Se mikä on yleistä kirjoissa, on yleistä elämässä”.

– Kirjoissa kuvataan elämän ilmiöitä, ihmisiä, ihmissuhteita ja elämäntapahtumia. Niistä voi opiskella elämää ja miettiä, mistä ihmisen elämässä on oikein kyse, sanoo emeritus professori Jukka Mustonen.

Pitkän uransa aikana sisätautiopin professori on ollut kouluttamassa Tampereen yliopistossa noin 2000 lääkäriä, satoja erikoislääkäreitä, toiminut lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina ja julkaissut 300 tieteellistä julkaisua sisätautien, munuaistautien, reumatautien ja infektiotautien alalta. Hän jatkaa edelleen tutkimustyötä ryhmänsä kanssa. Ja tämän kaiken ohella hän on ehtinyt lukea vapaa-ajallaan muutakin kuin tieteellistä tekstiä. Nyt Mustonen on julkaissut kirjailijoiden lääketiedettä koskevista sitaateista kokoelmateoksen, jollaista ei ole maassamme aiemmin julkaistu.

– En muista tarkalleen, miksi aloin kerätä sitaatteja kolmekymmentä vuotta sitten. Jotkut kohdat lukemissani kirjoissa vain puhuttelivat ja halusin saada ne ylös, jotta voin palata ja maistella niitä myöhemmin.

Paistettu sipuli auttaa paiseissa - kirjassa on vajaat 2400 siteerausta 258 kirjailijan 652 kirjasta. Lukuja on 32 ja sivuja lähes 300. Kirjasta on otettu jo neljäs painos. Kirjan nimi on lainaus Jaroslav Hašekin kirjasta Kunnon sotamies Svejk.

Mustosen kirjaa ei ole juurikaan esillä kirjakaupan hyllyllä, mutta sen voi kyllä tilata minkä tahansa kirjakaupan kautta. Kirjan ehtii hyvin hankkia vielä joululahjaksi kustantajan nettikirjakaupasta www.kustannushd.fi/kirjakauppa tai muistakin nettikaupoista, esim. Adlibriksestä. 

Lue lisää painetusta lehdestä tai PDF-lehdestä.
Elinehto postitetaan kotiin kaikille liiton jäsenyhdistysten jäsenille ja liiton kummijäsenille.Jukka Mustonen 1