Elämän jatkoajalla

Jorman aikuiselämään kuuluivat vatsakivut ja lopulta ainainen kutina. Primaari sklerosoiva kolangiitti eli PSC johti lopulta maksansiirtoon 16 vuotta sitten. Siihen loppui kutina ja elämä voitti.

Marraskuinen päivä on valjennut sen, mitä se valkenee vuoden kulkiessa kohti pimeintä päiväänsä. Haapakosken pirtissä on lämmintä ja hiljaista. Keittiön ikkunasta näkee pellon sängen hehkuvan keltaisena harmauden keskellä.

Tähän taloon Ylivieskan Kantokylässä Jorma tuotiin kahden vuoden ikäisenä 65 vuotta sitten. Ikkunasta näkyvä maisema on tuttu Leenallekin, joka on tallannut pihan polkuja jo 41 vuotta.

Jorma jatkoi maitotalon pitoa isänsä jälkeen 1974, vaikkei se ihan selvä uravalinta ollutkaan. Nuoruuteen kuului myös urheilu, sillä Jorma oli kolmiloikassa alle 16-vuotiaiden Suomen mestari ja pituushypyssä toiseksi paras.

Vasta aikuisiässä alkoivat maha- ja suolistovaivat. Kohonnet maksa-arvot todettiin 1980-luvulla. Niihin aikoihin Jorma teki myös ensimmäiset pitemmät sairaalareissunsa, kun hän joutui useita kertoja Kokkolaan keskussairaalaan paksusuolen tulehduksen takia.

– Se sattui tietysti juuri heinätöiden aikaan, mutta olin niin väsynyt, että pakko oli mennä, Jorma kertoo.

– Lomittaja hoiti lehmät ja jotenkin ne heinätkin saatiin latoon, Leena muistaa, vaikka aika on armeliaasti taittanut pahimman terän työstä ja huolesta. Hän itse työskenteli kodin ulkopuolella kodinhoitajana ja kehitysvammatyössä.

Maksansiirtoon

Maksansiirron mahdollisuudesta alettiin puhua 1990-luvun loppupuolella. Siirtolistalle Jorma laitettiin vuonna 2002. Kutina haittasi pahasti elämistä ja maksa oli jo kirroottinen.

Uusi maksa oli tarjolla varsin pian listalle pääsemisestä ja Jorma matkasi Helsinkiin. Siirto kuitenkin peruuntui, kun maksa osoittautui liian rasvoittuneeksi. Puolen vuoden kuluttua kutsu tuli uudestaan ja siirto tehtiin lokakuussa 2002. Kutina loppui kuin seinään, mutta muuten Jorma teki maksanhakumatkan pitkän kaavan kautta.

– Viimeiset ajat ennen siirtoa olivat vaikeita, sillä Jorma oli ihan keltainen ja näytti huonolta. Pelotti, tuleeko mies tältä retkeltä enää takaisin kotiin, Leena sanoo. 

Lue lisää painetusta lehdestä tai PDF-lehdestä.
Elinehto postitetaan kotiin kaikille liiton jäsenyhdistysten jäsenille ja liiton kummijäsenille.


Jorma 1

Jorma 2