Suurkaupungista maaseudun rauhaan

Polykystisessä munuaissairaudessa on tärkeä hoitaa kohonnutta verenpainetta. Lääkityksen lisäksi omiin elintapoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kystien kasvaessa kivut yleensä lisääntyvät. Saksalainen Dominik on löytänyt helpotusta Suomen maaseudusta.

Essen on Saksan kahdeksanneksi suurin kaupunki. Ruhrin alueella sijaitsevassa kaupungissa on asukkaita reilut puoli miljoonaa. Pälkäne puolestaan sijaitsee Suomessa Pirkanmaan maakunnassa ja asukkaita siellä on noin 6600. Pälkäneellä sijaitsee aika perinteinen rintamamiestalo ja idyllinen pihapiiri. Sieltä saksalainen Dominik on löytänyt rauhan suomalaisen vaimonsa Lumian kanssa.

He tapasivat toisensa Saksassa alkuvuodesta 2005. Seuraavana vuonna he päättivät olla yhdessä ja asettua Berliiniin. Kaupungista ei kuitenkaan löytynyt työtä ja he lähtivät vuodeksi Dubliniin, Irlantiin. Vasta siellä Dominik kertoi, että hänellä on ADPK eli polykystinen munuaissairaus.

– Kesti aikansa, että ymmärsin, mitä se tarkoittaa. Ei sairaus kuitenkaan muuttanut mitään. Se on vain olemassa oleva asia, josta pitää yhdessä selvitä, Lumia sanoo.

Polykystisessä munuaissairaudessa munuaisiin kehittyy nesteen täyttämiä rakkuloita. Varsinainen munuaisten vajaatoiminta kehittyy yleensä hitaasti. Sairaus voi olla pitkään oireeton ja se etenee kaikilla sairastuneilla eri tavalla. Sairaus on perinnöllinen. Dominikin äiti on saanut ADPKD:n takia munuaisensiirron, mutta hänen sisaruksillaan sitä ei ole todettu.

Maaseutu on hyväksi verenpaineelle

Dominik ja Lumia muuttivat Suomeen toukokuussa 2016. Lumian lapsuudenkoti oli vapaana ja he kaipasivat rauhaa suurkaupungin vilskeestä. He halusivat myös syventyä puutarhanhoitoon. Saksassa se olisi ollut mahdollista. Siellä ainoa vaihtoehto olisi ollut vuokrapalsta, joissa usein on tarkkaan määritelty, mitä niissä täytyy kasvattaa.

Puutarhanhoito on nykyäänkin vain harrastus. Varsinaisen toimeentulonsa he saavat pyörittämällä mainostoimistoa maatalossaan. Lumia on ollut aiemmin markkinointialalla ja Dominik on suunnitellut internetsivuja. Työnteko maalla onnistuu hyvin. Suomen maaseudullahan on jo valokuitu ja nopeat nettiyhteydet. Itse asiassa yhteys on parempi kuin heidän asuessaan Essenissä.

Lue lisää painetusta lehdestä tai PDF-lehdestä.
Elinehto postitetaan kotiin kaikille liiton jäsenyhdistysten jäsenille ja liiton kummijäsenille.dominik 1

dominik 2