Elämä on laina

Liian moni siirrännäistä tarvitseva menehtyy odottaessaan kehoonsa sopivaa elintä, kirjoittaa kansanedustaja Maria Guzenina Elinehdon Valittu vaikuttaja -palstalla. Suomessa tehtyjen elävältä saatujen munuaissiirtojen määrä on edelleen pohjoismaiden pienin.

Suomalainen laulajatähti Erin laulaa koskettavasti, että ”kuitenkin aina on elämä laina”. Me olemme täällä vain hetken. Mutta tässä modernin lääketieteen ajassa, tuo hetki, lainaan saamamme aika voi parhaassa tapauksessa venyä vuosilla. Esimerkiksi elinsiirrot ovat tämän mahdollistaneet. Kun vielä vuosisata sitten toivo sairaudesta selviämiseen asetettiin epämääräisen ihmeen varaan, jota ei koskaan tullut, tänä päivänä selviytyminen voi olla kiinni oikean luovuttajan löytymisestä.

Kun Munuais- ja maksaliitto levittää tietoisuutta elinluovutukseen liittyvistä tosiasioista, on kyse elämän ja kuoleman asioista. Vielä muutama vuosi sitten Suomessa tarvittiin vainajan omaisen lupa elinten luovuttamiseen, jos kuolleella ei ollut elintenluovutuskorttia. Munuais- ja maksaliiton sinnikäs lobbaus tuotti kuitenkin tulosta. Vuoden 2010 lakimuutokseen jälkeen asetelma saatiin käännettyä ympäri: oletuksena pidetään suostumusta ja elinluovutuskielto pitää ilmaista erikseen.

Vaikka tilanne on Suomessa hieman parantunut, edelleen liian moni siirrännäistä tarvitseva menehtyy odottaessaan kehoonsa sopivaa elintä. Ainakin osaksi syy saattaa liittyä elävältä tehtyjen munuaissiirtojen määrän vähäisyyteen. Suomessa tehtyjen elävältä saatujen munuaissiirtojen määrä on edelleen pohjoismaiden pienin. Islannissa peräti 100 prosenttia siirrosta tehtiin vuonna 2016 elävältä luovuttajalta. Tanskassa luku oli 41 prosenttia ja Ruotsissa 32. Meillä Suomessa vain kahdeksan prosenttia munuaissiirroista tehtiin elävältä luovuttajalta. 

Jos naapurimaissamme pystytty parempaan tulokseen, miksi siihen ei pystyttäisi meillä? Tarvitaan paljon tietoisuuden lisäämistä ja lisäksi luovuttajien erityistä huomioimista, jos he päätyvät antamaan toisen elämälle jatkoaikaa. Koska, kuten Erin laulaa, ”kuitenkin aina on elämä laina”.

Kansanedustaja Maria Guzenina

Lue lisää painetusta lehdestä tai PDF-lehdestä.
Elinehto postitetaan kotiin kaikille liiton jäsenyhdistysten jäsenille ja liiton kummijäsenille.


maria guzenina