Maksaesitteet

Liitto ennaltaehkäisy- ja ohjausesitteet ovat ilmaisia. Niitä voi tilata lomakkeella tai lukea tai tulostaa PDF-muodossa. 

maksa esitekansi

Maksa

Maksasairaus voi koskettaa ketä tahansa.Esite kertoo maksasairauksista, niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta sairastuneille, läheisille ja kaikille kiinnostuneille.

Lue tai tulosta esite
Tilaa esitemahtimaksa esitekansi

Mahtimaksa

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi. Lue esitteestä, miten voit helpottaa maksan urakkaa: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Lue tai tulosta esite
Tilaa esite
Rasvamaksa esitekansi

Rasvamaksa

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan kertymistä maksasoluihin. Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, on rasvamaksan merkittävin aiheuttaja. Hoidossa tärkeintä on painonpudotus.

Lue tai tulosta esite
Tilaa esite
Primaari biliaari kolangiitti esitekansi

Primaari biliaari kolangiitti

PBC on tulehduksellinen autoimmuunimaksasairaus. Se etenee yleensä hitaasti eikä se estä elämästä normaalia arkea. Esite kertoo sairaudesta, sen toteamisesta, oireista ja hoidosta sairastuneille ja läheisille.

Lue tai tulosta esite
Tilaa esiteälä sulje silmiäsi chepatiitilta esitekansi

Älä sulje silmiäsi C-hepatiitilta

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu verikontaktissa. Tartunnan voi saada esimerkiksi ennen vuotta 1990 tehdyssä verensiirrossa. Myös steriloimattomat tatuointivälineet sekä neulat, ruiskut ja muut huumeiden pistämiseen käytettävät tarvikkeet voivat olla tartunnan lähde.

Lue tai tulosta esite
Tilaa esite
Maksasairaus ja ruokavalio esitekansi

Maksasairaus ja ruokavalio

Pitkälle edennyt maksasairaus vaikuttaa ravitsemustilaan. Maksasairauteen sairastuneen on tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta hyvän ravitsemustilan ja sopivan painon säilyttämiseksi. Yhtä ainoaa ja täysin kattavaa ravitsemussuositusta ei ole, mutta joihinkin maksasairauksiin tai maksasairauden komplikaatioihin liittyy erityissuosituksia.

Lue tai tulosta esite
Tilaa esite
ruokavalio dialyysissä esitekansi

Ruokavalio munuaisen- ja maksansiirron jälkeen

Elinsiirron jälkeen voi taas vapaasti valita ruokia oman makunsa ja mielensä mukaan. Oikea ruokavalio on kuitenkin edelleen tärkeä. Se korjaa aikaisempia rasituksia ja häiriöitä ravitsemustilassa sekä vaikuttaa hyvinvointiin vastaisuudessakin. Oppaassa kerrotaan, miten ruokavalio kannattaa koostaa ja mihin elinsiirron saaneen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Lue tai tulosta esite
Tilaa esite
Maksasairauden hyvä hoito esitekansi

Maksasairauden hyvä hoito – hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle

Esite on suunnattu maksasairaiden hoidon järjestämisestä vastaaville. Kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista. Maksasairautta sairastavilla tulee olla mahdollisuus tasapuolisesti vaikuttavaksi osoitettuun hoitoon asuinpaikasta ja sairauden syystä riippumatta. Esitteessä on myös maksasairaan hyvän hoidon kriteerit.

Lue tai tulosta esite
Tilaa esite