Mitali munuaissairauksien ja elinsiirtotoiminnan uranuurtajille

Munuaissäätiö on teettänyt mitalin munuaissairauksien ja elinsiirtotoiminnan nykyaikaisen hoidon käynnistäjille, professori Börje Kuhlbäckille ja professori Björn L. Lindströmille. Mitali on kunnianosoitus heidän merkittävästä elämäntyöstään.  Mitalin Pro sanguine puro (suom. Veren puhtauden puolesta) on suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Häiväoja, yksi Suomen merkittävimmistä mitali- ja rahataiteilijoista.

Mitali numero 1 luovutettiin prof. Börje Kuhlbäckille ja numero 2 rouva Anita Lindströmille Munuaissäätiön syyskokouksessa vuonna 2007.

Suomessa tehtiin ensimmäinen dialyysihoito 28.6.1961 professori Börje Kuhlbäckin johdolla. Ensimmäinen munuaisensiirto tehtiin 18.12.1964 professori Björn Lindströmin johdolla. 

Näiden tiedemiesten ansiosta on vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavien henki voitu pelastaa ja tuhannet potilaat ovat saaneet avun. 

Pro sanguine puro -mitali voidaan myöntää hakemuksesta henkilölle, joka on erityisen merkittävällä tavalla vaikuttanut
munuaissairauksien hoidon ja/tai elinsiirtotoiminnan kehitykseen
Suomessa. Munuaissäätiön työvaliokunta myöntää mitalin alan instituution tai yhteisön hakemuksesta. Mitalia myydän keräilijöille.

Mitalihakemukset ja -tilaukset 
Munuaissäätiön asiamies Anniina Pylsy

050 4014 955

munuaissaatio@muma.fi
Ratamestarinkatu 7 A, 7. krs

00520  Helsinki 

Hakijayhteisöltä laskutetaan mitalista Munuaissäätiön hallituksen määrittelemä hinta, 100 €. Keräilijöille myytävien mitalien hinta on 190 €.