Tietoa munuais- ja maksasairauksista ja elinsiirroista

Munuais- ja maksasairaus voi olla synnynnäinen, perinnöllinen tai johtua elintavoista. Joskus syy on tuntematon. Sairaus on hyvä todeta ajoissa. Niiden etenemistä voidaan hidastaa ja oireita hoitaa. Vakavan sairauden ainut hoito voi olla elinsiirto.

Munuaissairaudet

Munuaisilla on monta elintärkeää tehtävää. Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa lääkehoidolla, ravitsemushoidolla ja elintavoilla. Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla tai munuaisensiirrolla.

Haluan tietää lisää munuaissairauksista ja niiden hoidosta
munuaiset 2 sisältö

Maksasairaudet

Kuka vaan, lapsi tai aikuinen voi sairastua maksasairauteen. Sairaus voi alkaa äkillisesti tai kehittyä hitaasti. Maksaa voivat vaurioittaa ylipaino, monet lääkeaineet, virukset ja alkoholi. Osa maksasairauksista on synnynnäisiä.

Haluan tietää lisää maksasairauksista ja niiden hoidosta
maksa sisältö

Elinsiirrot

Elinsiirto voi olla vakavan sairauden ainoa hoitomuoto. Elinsiirron saanut voi elää normaalia elämää. Monet palaavat työhön. Liikkua ja harrastaa voi normaalisti. Siirretty elin on vierasta kudosta, minkä vuoksi tarvitaan elinikäinen lääkitys.

Haluan tietää lisää elinluovutuksesta ja elinsiirroista
elinluovutuskortti hanskassa sisältö

Lapsi ja nuori

Lapsi voi jo syntyessään sairastaa tai sairastua myöhemmin munuais- tai maksasairauteen ja saada elinsiirron. Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä. Yhteisten kokemusten jakaminen auttaa jaksamaan. Liitto järjestää toimintaa perheille ja nuorille.

Haluan lisää tietoa lasten sairauksista ja liiton perhetoiminnasta
lapsi leikkii sisältö