Sano KYLLÄ elinluovukselle

Lain mukaan aivokuolleen henkilön elimiä ja kudoksia voidaan käyttää toisen ihmisen hyväksi, jos hän ei ole sitä eläessään vastustanut. Vainajan mielipide on pyrittävä selvittämään. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, kysytään tietoja mielipiteestä hänen omaisiltaan. Omainen ei voi kieltää elinten luovutusta omaan tahtoonsa vedoten.Jos mahdollinen elinluovuttaja on alaikäinen tai hän ei ole kehitystasonsa vuoksi kyennyt muodostamaan käsitystä elintensä luovuttamisesta, tarvitaan elinluovutukseen huoltajan lupa. Myönteinen elinluovutustahto ei vaikuta hoitoon, jos sairastuu vakavasti. Suomessa elinluovutustoiminta on tarkoin säädeltyä ja eettisesti korkeatasoista.

Siirrettävät elimet saadaan yleensä aivokuolleelta ihmisiltä. Ihminen on aivokuollut silloin, kun aivokudos on tuhoutunut niin, että elintärkeät aivotoiminnot ovat peruuttamattomasti loppuneet, riippumatta siitä, toimiiko sydän vai ei. Munuaisen voi saada myös elävältä luovuttajalta: terve, täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen.

Elinaikana sairastettu syöpä tai tietyt virustartunnat, HIV tai Hepatiitti B ja C, estävät yleensä elinluovutuksen, mutta myönteisen elinluovutustahdon tehneen ei tarvitse itse miettiä, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elin- ja kudosluovutukselle ei ole yläikärajaa. Iäkkäät voivat myös saada elin- tai kudossiirron.

Elinluovutukselle voit sanoa KYLLÄ monella eri tapaa: 

Elinluovutuskortti

Elinluovutuskortti on edelleen paras tapa varmistaa oman tahtonsa toteutuminen. Oman elinluovutustahdon voi ilmaista kirjaamalla sen myös muulle paperille. Elinluovutuskortteja on muun muassa apteekeissa ja terveydenhuollon käyntipisteissä. Kortin voi tilata netin kautta ilmaiseksi kotiin www.elinluovutuskortti.fi.

Elinluovutus-sovellus

Elinluovutuskortin voi täyttää ja tallentaa älypuhelimeen lataamalla Elinluovutus-mobiilisovelluksen. Sen avulla voi tiedon omasta tahdostaan lähettää helposti läheisilleen. Sovelluksella voi myös kehottaa kavereita sanomaan KYLLÄ elinluovutukselle. Sovellus on saatavilla Android-, Windows Phone - ja iPhone-puhelimiin sekä iPad- ja Android-tabletteihin.

Kerro tahtosi läheisillesi

Elinluovutustahto on syytä kertoa läheisilleen. Vainajan mielipide on pyrittävä selvittämään. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, kysytään tietoja mielipiteestä hänen omaisiltaan. Omainen ei voi kieltää elinten luovutusta omaan tahtoonsa vedoten.

Omakanta

Omakantaan voit tallentaa hoitotahtosi ja elinluovutustahtosi. Tahdonilmaisut tallentuvat Potilastiedon arkistoon, josta ne ovat terveydenhuollon yksiköiden käytettävissä.