Liikunta

Liikunta on tärkeää terveyden edistämisessä ja kroonisten sairauksien hoidossa. Säännöllinen liikunta tuo lisää toimintakykyisiä vuosia. Monipuoliset liikuntaharjoitukset lisäävät kestävyyttä, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Arkiliikunnan lisääminen on hyvä tapa pitää liikuntakykyä yllä.


Jo muutaman päivän kuluttua elinsiirtoleikkauksesta fysioterapeutti auttaa aloittamaan harjoittelun. Pitkäaikaisen sairauden heikentämiä lihaksia tulee harjoituttaa vähitellen päivittäin. Toipuminen elinsiirtoleikkauksesta kestää yleensä yhtä kauan kuin muusta vatsanalueen leikkauksesta toipuminen. 2–3 kuukauden kuluttua pystyy normaaliin elämänrytmiin, jos toipumisen aikana ei ole esiintynyt komplikaatioita. Keskustele säännöllisen liikunnan aloittamisesta hoitavan lääkärisi kanssa. Säännöllisen liikunnan harrastamisen tulokset alkavat näkyä 2–5 kuukauden kuluttua. Mitä huonompi lähtökunto on, sitä nopeammin kunnon huomaa kohentuvan.

Munuaisen- ja maksansiirron jälkeen voi liikkua normaalista. Sellaisia lajeja, joissa altistuu alavatsaan tuleville iskuille, kuten jääkiekkoa, jalkapalloa ja nyrkkeilyä, on kuitenkin varsinkin munuaisensiirron saaneiden vältettävä. Liikunnalla ei ole haitallisia vaikutuksia siirteen toimintaan eikä lääkehoitoon. Liikunnalla voidaan lieventää lääkkeiden sivuvaikutuksia, esimerkiksi osteoporoosia.