Maksansiirto

Maksansiirto pelastaa saajan hengen ja antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Monet palaavat työelämään.

Suomessa tehdään vuosittain noin 55 maksansiirtoa. Yhteensä maksansiirtoja on tehty 1000. Maksansiirtoa joutuu odottamaan keskimäärin pari kuukautta. Maksansiirtoleikkauksessa oma sairas maksa poistetaan ja uusi maksa laitetaan tilalle entisen paikalle. Uusi maksa saadaan aivokuolleelta luovuttajalta.Maksansiirto ja sitä edeltävät tutkimukset tehdään HYKS:n sairaalassa Helsingissä. Maksansiirtoleikkaus kestää useita tunteja, jonka jälkeen jatkuu seuranta teho-osastolla muutamia päiviä. Teho-osastohoidon jälkeen seuranta jatkuu vuodeosastolla kaksi viikkoa.

Yleisimmät syyt maksansiirtoon ovat autoimmuunisairaudet primaari sklerosoiva kolangiitti ja primaari biliaari kirroosi. Viidesosa maksansiirroista tehdään äkillisen maksan toiminnan pettämisen vuoksi.

Maksansiirtojen tulokset ovat Suomessa huippuluokkaa. Onnistuneen maksansiirron jälkeen on mahdollista elää aktiivista elämää ja palata esimerkiksi takaisin työelämään. Maksansiirron saaneiden elämänlaatu on tutkimusten mukaan yhtä hyvä kuin muun väestön. Siirrännäinen on toisen ihmisen kudosta. Elinsiirtoon liittyy aina hyljintäriski. Hyljinnänestolääkitystä on käytettävä lopun elämää. 

Maksansiirtoja tehdään myös lapsille. Yleisin syy on synnynnäinen sappitieatresia eli sappiteiden puutos. Suomessa noin 100 lasta on saanut uuden maksan.