Lasten dialyysihoito

Dialyysihoito korvaa munuaisten toimintaa. Se aloitetaan, kun omien munuaisten toiminta heikkenee niin voimakkaasti, että muut tukihoidot eivät enää riitä elimistön hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Dialyysihoito voidaan toteuttaa joko vatsakalvo- eli peritoneaalidialyysinä tai hemodialyysinä.


Suomessa valtaosa kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavista lapsista hoidetaan vatsakalvodialyysillä. Jos sen teho ei ole riittävä esimerkiksi toistuvien vaikeiden vatsakalvontulehdusten seurauksena, voidaan siirtyä hemodialyysihoitoon. Dialyysihoidon aloitus tapahtuu HYKS:n Lasten ja nuorten sairaalassa Helsingissä.

Dialyysihoidon aloitus parantaa yleensä merkittävästi lapsen yleisvointia. Riittävällä dialyysihoidolla, ravitsemuksella ja lääkkeellisellä tukihoidolla lapsen kasvu paranee. Dialyysihoitoa jatketaan kunnes sopiva siirtomunuainen löytyy. Lapsille ei yleensä aloiteta dialyysia kroonisen munuaisten vajaatoiminnan hoitoon, jos hänelle ei missään vaiheessa voida tehdä munuaisen siirtoa.