Lasten munuaissairauksia

Nefroottinen syndrooma on tila, jossa munuaisten kautta menetetään virtsaan merkittäviä määriä valkuaista ja muodostuu turvotuksia. Suomalaistyyppinen synnynnäinen nefroosi on suomalaiseen tautiperintöön kuuluva sairaus, jota sairastavia lapsia syntyy noin 2–4 vuodessa. Henoch-Schönleinin purppura on pienten verisuonten tulehdus. Polykystisistä munuaistaudeista ADPKD on maailman yleisin perinnöllinen munuaissairaus.


Nefroottinen syndrooma on tila, jossa munuaisten kautta menetetään virtsaan merkittäviä määriä valkuaista ja muodostuu turvotuksia. Siihen sairastuneet lapset ovat yleensä 1–6-vuotiaita. Nefroottinen syndrooma voi johtaa vähitellen munuaistoiminnan heikkenemiseen ja myöhemmin munuaisensiirron tarpeeseen.

Suomalaistyyppinen synnynnäinen nefroosi on suomalaiseen tautiperintöön kuuluva sairaus, jota sairastavia lapsia syntyy noin 2–4 vuodessa. Ainoa parantava hoito on munuaisten poisto ja munuaisensiirto. Munuaisten toiminta korvataan dialyysihoidolla ennen munuaisensiirtoa, joka voidaan tehdä lapsen painaessa vähintään 9–10 kg.

Henoch-Schönleinin purppura on pienten verisuonten tulehdus, jonka seurauksena verisoluja pääsee verisuonen seinämän läpi aiheuttamaan verenpurkaumia. Munuaisoireita esiintyy noin prosentilla sairastuneista ja näistä useimmilla ensimmäisen kuukauden aikana.

Polykystisistä munuaistaudeista ADPKD on maailman yleisin perinnöllinen munuaissairaus. Se oireilee harvoin vauva- tai lapsuusiässä. Jos lapsen toisella vanhemmista on todettu sairaus, on lapsen munuaisten toimintaa seurattava. Arviolta vajaalle puolelle potilaista kehittyy myöhemmin aikuisiässä vaikea munuaisten vajaatoiminta. ARPKD on puolestaan väistyvästi periytyvä eli lapsen vanhemmat ovat terveitä kantajia. Yleensä se ilmenee heti vastasyntyneenä tai varhaislapsuudessa, mutta joskus myös vasta teini-iässä.