Maksansiirto

Maksasairaus ja maksan vajaatoiminta voi edetä tilanteeseen, jossa ainut vaihtoehto on maksansiirto. Maksansiirtoleikkauksessa oma sairas maksa poistetaan ja uusi maksa laitetaan tilalle entisen paikalle. Suomessa tehdään vuosittain 60–70 maksansiirtoa. Yhteensä Suomessa on maksansiirtoja tehty reilut 1200. Maksasiirre tulee aina aivokuolleelta luovuttajalta. Maksansiirtoa odotetaan keskimäärin pari kuukautta.


Maksansiirto tehdään HYKS:n Elinsiirto- ja maksakirurgian yksikössä Helsingissä. Osa siirtoa edeltävistä laajoista tutkimuksista voidaan tehdä myös omassa kotisairaalassa, mutta suuri osa edeltävistä tutkimuksistakin tehdään HYKS:ssä. Maksansiirtoleikkaus kestää useita tunteja, jonka jälkeen potilasta seurataan teho-osastolla muutamia päiviä. Teho-osastohoidon jälkeen seuranta jatkuu vuodeosastolla joitakin viikkoja. 

Yleisimmät syyt maksansiirtoon ovat autoimmuunisairaudet primaari sklerosoiva kolangiitti (PSC), primaari biliaari kolangiitti (PBC) sekä autoimmuunihepatiitti (AIH). Viidesosa maksansiirroista tehdään akuutin maksan vajaatoiminnan vuoksi.

Siirretty elin on vierasta kudosta ja elimistön puolustusjärjestelmä käynnistää hyökkäyksen sitä vastaan. Hyljinnänestolääkkeet vähentävät hyljintäreaktiolle tärkeiden valkosolujen jakautumista sekä tulehdusreaktion käynnistymiseen johtavien välittäjäaineiden vapautumista verenkiertoon. Hyljinnänestolääkitystä on käytettävä lopun elämää.

Maksansiirtojen tulokset ovat Suomessa kansainvälisesti vertaillen huippuluokkaa. Onnistuneen maksansiirron jälkeen on mahdollista elää aktiivista elämää ja palata esimerkiksi takaisin työelämään.