Maksakirroosi ja sen komplikaatiot

Monet maksasairaudet voivat edetessään johtaa maksakirroosiin. Maksakirroosissa maksa arpeutuu ja terve maksakudos korvautuu sidekudoksella. Alkuvaiheessa oleva maksakirroosi ei aiheita välttämättä mitään oireita. Maksakirroosin oireet ja komplikaatiot lisääntyvät sairauden edetessä ja ne ovat sairauden taustalla olevasta syystä riippumatta usein samankaltaisia.


Mustelmataipumus lisääntyy hyytymistekijöiden pitoisuuden vähentyessä. Kutina liittyy kolestaasiin eli tilaan, jossa sappi ei pääse erittymään maksasta suolistoon. Vakavampia maksakirroosin komplikaatioita ovat ruokatorven laskimolaajentumat, askites eli vesivatsaisuus, maksasairauteen liittyvä munuaisten vajaatoiminta ja tajunnantason aleneminen. Maksakirroosi altistaa myös maksasyövän synnylle. Lisäksi voi esiintyä infektioita ja verenvuotoja. Komplikaatiot voivat johtaa usein sairaalahoitoon.

Kirroosin komplikaatioita voidaan ennaltaehkäistä hoitamalla mahdollisimman tehokkaasti maksasairautta ja lisäksi niiden ilmaantumiseen voidaan vaikuttaa muun muassa elintavoilla ja lääkehoidolla. Komplikaatioita voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä myös erilaisin leikkaus- ja tähystystoimenpitein.

Mikäli maksasairaus hoidosta huolimatta etenee, voidaan harkita maksansiirtoa. Maksakirroosin komplikaatiot korjaantuvat lähes aina siirron jälkeen