Munuaisensiirron odotus

Munuaisensiirron odotusaika vaihtelee, koska vastaanottaja valitaan kudostyypin soveltuvuuden perusteella. Kutsu munuaisensiirtoleikkaukseen voi tulla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Lähtö tapahtuu lyhyellä varoitusajalla, joten käytännön asiat on hyvä valmistella ennen kutsua.

Omasta kunnosta huolehtiminen dialyysivaiheessa edesauttaa toipumista siirron jälkeen. Noudata ruokavaliossa annettuja ohjeita ja liiku mahdollisimman paljon.


Ennen munuaisensiirtolistalla laittamista tehdään erilaisia valmistelevia tutkimuksia ja toimenpiteitä. Muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistö sekä keuhkot tutkitaan ultraäänellä, röntgenkuvilla, tarvittaessa tehdään rasituskoe. Vatsan alueen ultraäänitutkimuksella selvitetään vatsanalueen elinten ja verisuoniston kunto sekä varmistetaan, että vatsaontelossasi on tilaa siirtomunuaiselle. Hampaisto kuvataan ja hammaslääkäri tarkistaa suun ja hampaiden kunnon. Verikokeella selvitetään muun muassa veriryhmä ja kudostyyppi.

Omasta kunnosta huolehtiminen dialyysivaiheessa edesauttaa toipumista siirron jälkeen. Noudata ruokavaliossa annettuja ohjeita ja liiku mahdollisimman paljon.

Kutsu leikkaukseen

Kun kutsu siirtoleikkaukseen tulee, sinun on mentävä välittömästi omaan kotisairaalaasi, missä siirtokelpoisuutesi tarkistetaan. Hemodialyysissä oleville tehdään dialyysihoito, jos edellisestä hoidosta on kulunut yli 24 tuntia. Vatsakalvodialyysissä olevien tulee jättää vatsaonteloon dialyysinesteitä 1–1,5 litraa, jotta siitä voidaan ottaa tarvittavat näytteet ennen leikkausta. Ole ravinnotta, sillä ennen munuaisensiirtoleikkausta ei saa syödä eikä juoda.

Aikuisten munuaisensiirrot tehdään Meilahden kolmiosairaalassa osastolla 5A.. Osoite on Meilahden kolmiosairaala, 5. krs.  Haartmaninkatu 4, Helsinki. Kotisairaalasta matkustat Helsinkiin joko Kela-taksilla tai lentokoneella. Lentokentältä matka jatkuu Meilahteen myös Kela-taksilla. Helsingin Kela-taksin puhelinnumero on 0100 84 000. Matkasta munuaisensiirtoon saat Kelalta matkakorvauksen.  Paluumatka kotisairaalaan on sairaaloiden välinen siirtokuljetus, joten siitä sinulle ei tule kustannuksia.

Oman auton käyttöä ei suositella, koska sairaala-alueella on niukasti parkkipaikkoja. Myös leikkausta edeltävä jännitys ja edeltävä dialyysi, voivat haitata ajokykyä.

Varaudu sairaalassa oloon etukäteen. Ota mukaan mukavat vaatteet ja kengät, jotta voit liikkua sekä ulkona että sisällä. Varaa mukaan myös omat hygieniatarvikkeet, kuten hammasharja, partakone ja kynsisakset. Varaa itsellesi myös jotakin mukavaa ajankulua.

Osastolla annetaan sinulle elinsiirtoa koskevat lääkkeet, mutta jos sinulla on joitakin erikoisempia lääkkeitä, on ne syytä ottaa mukaan, samoin oma verensokerimittari.

Leikkauksen jälkeen sairaalassa

Leikkaus kestää valmisteluineen noin 3-4 tuntia. Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöhoidon kautta elinsiirto-osastolle. Vuodeosastolla vointiasi seurataan verikokeilla ja erilaisilla kuvantamismenetelmillä. Leikkauksen jälkeen saat syödä vointisi mukaan normaalia ruokaa.

Munuaissiirre ei aina käynnisty heti leikkauksen jälkeen, jolloin saatetaan joutua tekemään muutamia dialyysihoitoja. Siirre lähtee yleensä käyntiin muutaman dialyysikerran jälkeen.

Liikkuminen auttaa toipumistasi ja ehkäisee leikkauskomplikaatioiden syntymistä. Heti leikkauksen jälkeisenä päivänä fysioterapeutti antaa ohjeita sängystä nousemiseen, hengitysharjoituksiin ja yskimistä varten.  Hengitysharjoitukset ja yskiminen ehkäisevät keuhkotulehduksen syntymistä.

Leikkaushaava on yleensä aristava ja leikkauksen jälkeen on tärkeää huolehtia riittävästä kipulääkityksestä. Kipulääkettä voi pyytää henkilökunnalta. Liikkuminen, yskiminen ja hengitysharjoitukset tulisi sujua mahdollisimman vaivattomasti. Lisäohjeita liikkumiseen sairaalassaolo aikana saat osaston henkilökunnalta.

Sairaalassa oloaika määräytyy toipumisen mukaan. Jos leikkaushaava on parantunut odotetusti ja munuaissiirre toimii hyvin, sinut siirretään omaan sairaalaan 5–15 päivän kuluttua leikkauksesta. Pääset kotiin omasta sairaalastasi, kun lääkärisi on katsonut sinun toipuneen leikkauksesta riittävän hyvin ja munuaissiirteen toiminta on vakaa. Omassa sairaalassa siirteen toimintaa seurataan verikokeilla ensimmäisen kuukauden ajan muutamia kertoja viikossa.  Verikokeiden ottoa harvennetaan ajan myötä.

HUS-alueella asuvat voivat päästä kotilomalle ja käydä kotoa laboratoriokokeissa jo viikon kuluttua siirrosta.