Munuaisten vajaatoiminta

Munuaisten vajaatoiminta tarkoittaa sitä, että veri ei puhdistu kuona-aineista kunnolla ja nestettä ei poistu riittävästi kehosta. Munuaisten vajaatoiminta on usein oireeton tai vähäoireinen, etenkin jos tila kehittyy hitaasti. Munuaisten vajaatoiminta etenee yksilöllisesti, riippuen siitä, mikä munuaiset on vaurioittanut. Jos munuaisten toiminnasta on jäljellä viidesosa, voi elää normaalia elämää.Munuaisten vajaatoiminta on tärkeä havaita ajoissa, koska vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa. Munuaissairaus voidaan havaita sattumalta esimerkiksi työterveystarkastuksessa, jos virtsasta löytyy valkuaista tai punasoluja. Verinäytteestä mitattu kohonnut kreatiniiniarvo kertoo munuaissairaudesta. 

Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa lääkehoidolla, ravitsemushoidolla ja elintavoilla. Munuaisten vajaatoiminnassa lääkehoitoa tarvitaan yleensä nesteenpoistoon, kohonneen verenpaineen, kalsium-fosforitasapainon sekä anemian hoitoon. Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla tai munuaisensiirrolla.

Lääkärille on syytä aina mainita munuaisten vajaatoiminnasta. Kaikkia lääkkeitä käytettäessä tulee aina noudattaa lääkärin antamia ohjeita. Tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulee välttää.