Munuaissairaudet


Krooninen eli pitkäaikainen munuaisten vajaatoiminta etenee yleensä hitaasti. Sen tavallisempia aiheuttajia ovat diabetes, munuaiskerästulehdukset, perinnölliset sairaudet ja valtimokovettumatauti.


Yleisimpiä munuaissairauksia

Munuaissairaus voi olla primaari eli oma sairautensa tai sekundaari eli se voi tulla toisen sairauden liitännäissairautena. Primaareja munuaissairauksia ovat esimerkiksi polykystinen munuaissairaus (ADPKD), munuaiskerästulehdukset (glomerulonefriitit) ja suomalaistyyppinen synnynnäinen nefroosi. Monet muut sairaudet saattavat vaurioittaa munuaisia, esimerkiksi tyypin 1 ja 2 diabetes, verenpainetauti, verisuonitulehdukset (vaskuliitit) ja reumaattiset sairaudet, erityisesti SLE.

Polykystisessä munuaissairaudessa munuaisiin kehittyy nesteen täyttämiä rakkuloita. Varsinainen munuaisten vajaatoiminta kehittyy kuitenkin yleensä hitaasti. Sairaus voi olla pitkään oireeton ja se etenee kaikilla sairastuneilla eri tavalla. Sairaus on perinnöllinen.

Glomerulonefriitit eli munuaiskerästulehdukset ovat monimuotoinen ryhmä erilaisia munuaissairauksia, joiden diagnoosi ja luokittelu perustuvat munuaisbiopsiaan. Niiden oireita ovat verivirtsaisuus, runsas valkuaisvirtsaisuus tai runsaat turvotukset. Glomerulonefriittejä ovat muun muassa IgA-glomerulonefriitti, fokaalinen segmentaalinen glomeruloskleroosi (FSGS), minimal change glomerulonefriitti ja membranoosi glomerulonefriitti.

Suomalaistyyppinen synnynnäinen nefroosi on perinnöllinen suomalaiseen tautiperintöön kuuluva sairaus, jota sairastavia lapsia syntyy 2-4 vuodessa. Ainoa parantava hoito on munuaisten poisto ja munuaisensiirto. Munuaisten toimintaa korvataan dialyysihoidolla ennen munuaisensiirtoa, joka voidaan tehdä lapsen painaessa vähintään 9–10 kg.

Diabeteksesta aiheutuvan munuaisten vajaatoiminnan eli diabeettisen nefropatian kehittymisen riskiä lisäävät huono verensokeritasapaino, kohonnut verenpaine, tupakointi ja perinnölliset tekijät.

Nefroskleroosi on valtimokovettuma- ja verenpainetautiin liittyvä munuaissairaus, jossa verta suodattavat munuaiskeräset arpeutuvat.