Matkustaminen

Munuaissairaus ei estä matkustamista, mutta matkaan on syytä valmistautua ajoissa. Matkakohteen valintaan ja matkajärjestelyihin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Dialyysissä olevan on hoidettava dialyysijärjestelyt matkakohteessa. Kaikkien on hyvä ottaa mukaansa englanninkielinen lääkärinlausunto tai epikriisi sekä lääkelista, johon lääkitys on kirjoitettu vaikuttavien aineiden nimillä, ei kauppanimillä. Matkalle tulee ottaa mukaan Kela-kortti, henkilöllisyystodistus tai passi Eurooppaan tulee mukaan ottaa eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka saa Kelasta.

Päivittäin ja tarvittaessa käytössä olevat lääkkeet tulee pakata käsimatkatavaroihin. On hyvä varata mukaan riittävä määrä lääkkeitä, sillä matka saattaa yllättäen pidentyä eri syistä.

Matkavarauksen yhteydessä on hyvä ilmoittaa liikuntarajoitteista, allergiasta tai erityisruokavaliosta kulkuneuvoihin ja hotelliin.


Matkustaminen kotimaassa

Paikka dialyysiin matkan ajaksi on aina varmistettava ennakkoon ja valmisteluihin on varattava riittävästi aikaa. Hemodialyysihoitoa annetaan kaikissa keskussairaaloissa, monissa aluesairaaloissa ja joissakin terveyskeskuksissa.
Lomajärjestelyistä on neuvoteltava oman hoitopaikan kanssa hyvissä ajoin, 1–3 kuukautta ennen matkaa. Hoitopaikka sopii vierailudialyysien maksusitoumuksesta ja antaa dialyysin tekemiseen tarvittavat tiedot.Vatsakalvodialyysissa oleva voi tilata dialyysinesteet suoraan lomapaikkaansa.

PD-dialyysi kotimaassa

  • Sähköisellä reseptillä voit hakea dialyysinesteet mistä apteekista tahansa kotimaassa. Apteekki voi myös toimittaa ne lomakohteeseen.
  • Ilmoita kotiapteekkiisi matkustusajankohta, jotta se tietää olla varaamatta reseptiä omaa tilaustaan varten.
  • Ota yhteys matkakohteen apteekkiin ja lähetä sille valtakirja. Ilman valtakirjaa apteekki ei voi avata reseptiä, eikä voi tilata tarvittavia dialyysinesteitä.
  • Voit myös kysyä kotiapteekista, onko heillä mahdollisuutta selvittää lähin matkakohteen apteekki ja voivatko he hoitaa matka-ajan dialyysinestetilauksen.

Matkustaminen ulkomaille

Dialyysiä tarvitsevan on järjestettävä hoitonsa lomakohteessa etukäteen. Mikäli julkiseen sairaalaan ei pääse hoitoon tai paikkakunnalla ei ole sairaalaa, omasta hoitopaikasta voi pyytää maksusitoumuksen hoitoa varten yksityisessä klinikassa. Hemodialyysikeskusten osoitteita saa omasta hoitopaikasta tai netistä. Esimerkiksi Välimeren lomakohteissa on runsaasti yksityisiä dialyysiklinikoita. Tietoa klinikoista voi kysyä myös liiton järjestösuunnittelijoilta.

Vatsakalvodialyysissä olevat saavat neuvontaa omalta hoitajalta. Dialyysiliuoksia voi hankkia suoraan lomakohteeseen liuosvalmistajalta.

Elinsiirron saaneen kannattaa välttä trooppisia alueita, joissa on riski saada hyttysenpistojen välityksellä leviävä trooppinen infektio, kuten malaria ja dengue-kuume, pilkkukuumeet, lavantauti ja legionella-keuhkokuume. Siirron jälkeen matkaan tulisi lähteä vasta, kun lääkitys ja siirteen toiminta on vakiintunut. Hoitavan lääkärin kanssa on hyvä keskustella antibiootin tarpeellisuudesta matkalle. Tarvittavat rokotukset on huolehdittava ajoissa.

Suomessa sairausvakuutettu henkilö on oikeutettu lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon tilapäisen oleskelun aikana EU- ja ETA-maissa, Sveitsissä ja Australiassa. Suomen valtio vastaa annetun sairaanhoidon todellisista kustannuksista. Kelan internetsivuille on koottu tietoa eri maiden terveyspalveluista. Maittain annetaan käytännön ohjeita siitä, miten Suomessa sairausvakuutettu saa sairaanhoitoa sekä miten ja milloin hoidosta maksetaan korvauksia. Hätänumero 112 toimii kaikkialla Euroopan unionissa.

Dialyysihoito kuuluu korvauksen piiriin oleskelumaan lainsäädännön mukaisesti. Korvauksen saamiseksi tarvitaan Kelasta saatava eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC). Jos matka suuntautuu EU-maiden ulkopuolelle ja hoidon hinta on kohtuullinen, maksusitoumuksen voi pyytää hoitopaikasta. Sairaanhoitokorvausta voi hakea jälkikäteen Kelasta lomakkeella sv128.

Hemodialyysi

  • Varaa hoitopaikka matkakohteen dialyysistä ajoissa. Aloita valmistelut ainakin 4–6 viikkoa aiemmin. Oman hoitoyksikön henkilökunta voi auttaa hoitopaikan hankkimisessa ja tietoa saa myös netistä.
  • Hanki Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos matkustat Euroopassa. Kortilla saat hoidon julkisessa terveydenhuollossa Suomen tapaan. Yksityiseen dialyysiyksikköön tarvitset maksusitoumuksen omasta hoitoyksiköstä tai voit maksaa hoidon itse ja hakea myöhemmin korvauksen Kelasta. Jos matkustat EU- tai ETA-maiden ulkopuolelle, hanki maksusitoumus tai varaudu maksamaan hoito itse ja hakemaan korvaukset jälkikäteen.
  • Hanki tuoreet verikokeet, myös hepatiitti-, HIV- ja MRSA-kokeet.  Oma hoitoyksikkösi lähettää tarvittavat hoitotiedot englanniksi käännettynä. Hoitokohtaiset tiedot kuten nesteenpoistot, verenpainetiedot ja kuivapainotavoitteen voit viedä mukanasi.

PD-dialyysi ulkomailla

  • Dialyysinesteitä toimittava yritys järjestää dialyysinesteiden ja -tarvikkeiden toimitukset suoraan matkakohteeseen ulkomailla. Ole yhteydessä yrityksen asiakaspalveluun riittävän ajoissa.
  • Neuvottele yökoneen kuljetuksesta PD-hoitajasi ja laite-edustajan kanssa. Laitteiden valmistajat eivät pysty toimittamaan koneita kaikkiin lomakohteisiin ja useimmiten kone on otettava itse lentokoneeseen rahtina. Ole yhteydessä lentoyhtiöön ennen matkaa ja selvitä koneen kuljettamiseen liittyvät asiat.
  • Ota käsimatkatavaroihin mukaasi ainakin yhden päivän käsivaihtotarvikkeet.