Puoliso sairastaa

Puolison sairastuminen herättää tunteita molemmissa. Parisuhteen kannalta on tärkeää, miten asiaa käsitellään. Sairastunut voi pyrkiä suojelemaan puolisoaan peittämällä tunteensa, mikä vain hankaloittaa tilannetta. Jos sairastumista ei käsitellä yhdessä, puoliso kokee jäävänsä ulkopuolelle isosta osasta rakkaan ihmisen elämää, mikä aiheuttaa huolta, pelkoa ja epätietoisuutta tulevasta. Läheisyys ja toisen kuunteleminen lisäävät luottamusta siihen, että uskaltaa jakaa sen, miltä oikeasti tuntuu. Ne tuovat turvaa ja uskoa yhteiseen tulevaisuuteen muutoksista huolimatta.


Sairaudesta ja sen hoitojen vaikutuksista elämään on hyvä puhua yhdessä. Sairaus verottaa fyysisiä voimia. Sairastunut saattaa tarvita puolisoltaan apua ja huolenpitoa. Parisuhde voi muuttua yksipuoliseksi hoivasuhteeksi, jolloin unohtuu, että myös puoliso kaipaa hellyyttä ja huolenpitoa. Sairastunut saattaa kokea muuttuneensa kumppanista hoidettavaksi, jolla ei ole enää mitään annettavaa. Pelko siitä, että ei ole enää hyväksytty puolison silmissä, voi ilmetä mustasukkaisuutena. Kosketus ja kainaloon ottaminen eivät vaadi suuria fyysisiä ponnistuksia, mutta vahvistavat merkittävästi yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Silloin ollaan puolisoita keskenään, ei hoitajia ja hoidettavia.

Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä

Sairauden aiheuttamat muutokset saavat miettimään, kelpaako sellaisena kuin on? Minäkuva ja rooli parisuhteessa muuttuvat. Seksuaalisuus on paljon muuta kuin pelkkää seksiä. Se on olennainen osa sitä, mitä olemme ihmisinä. Seksuaalisuuteen vaikuttavat monet tekijät menneisyydessämme: millaisen miehen tai naisen roolimallin olemme saaneet, millaisena näemme itsemme miehenä tai naisena, millaiset asenteet ja arvot elämässämme vallitsevat.

Itsetunto on tärkeä osa seksuaalisuutta. Sairauden aiheuttamat muutokset ulkonäössä voivat saada tuntemaan itsensä rumaksi ja vastenmieliseksi. Voi kokea virheellisesti, ettei ole enää kelvollinen läheiseen suhteeseen. Muutokset tuntuvat yleensä omassa mielessä suuremmilta kuin miten ulkopuoliset ne näkevät. Avoin suhtautuminen ja tutustuminen kehon muutoksiin helpottavat sekä omaa että kumppanin selviytymistä muuttuneessa elämäntilanteessa.

Vakava sairaus vaikuttaa useasti seksuaaliseen minäkuvaan ja halukkuuteen. Sairaus, lääkitys ja henkinen paine sekä ikääntyminen saattavat aiheuttaa häiriöitä hormonitoiminnassa. Naisilla sairaus voi vaikuttaa kuukautiskiertoon tai kuukautiset voivat loppua kokonaan, mikä vaikuttaa myös hedelmöityskykyyn. Naisille voi olla kuukautiskierron häiriöitä ja varhaisia vaihdevuosien kaltaisia oireita, esimerkiksi kuumia aaltoja. Myös limakalvomuutokset ja emättimen kostumishäiriöt ovat tyypillisiä. Limakalvovaurioiden ehkäisemiseksi on suosi­teltavaa käyttää yhdynnässä muun muassa apteekista saatavia liukastusvoiteita.

Miehillä erektiohäiriöt ja häiriöt siemensyöksyssä ovat yleisiä. Erektiohäiriöihin on olemassa lääkkeitä ja erilaisia apuvälineitä, joista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Perheenlisäystoiveisiin voi vaikuttaa hormonitoiminnan häiriöstä johtuva siittiöiden vähäinen määrä tai niiden liikkumattomuus.

Hormonitoiminta palaa ikää vastaavalle tasolle yleensä 6–12 kuukautta mahdollisen munuaisen- tai maksansiirron jälkeen.