Maksasairaudet

Maksasairaus voi alkaa äkillisesti tai kehittyä hitaasti. Maksaa voivat vaurioittaa ylipaino, monet lääkeaineet, virukset ja alkoholi. Osa maksasairauksista on synnynnäisiä. Joissakin tapauksissa sairauden syy jää tuntemattomaksi.

Maksasairauksien oireita

Maksasairaudet ovat alkuvaiheessa oireettomia, tai oireet voivat olla epämääräisiä kuten väsymys, lievä lämpöily, ruokahaluttomuus, pahoinvointi tai painon tunne ylävatsalla. Ihon, limakalvojen ja silmän sidekalvon keltaisuus on tyypillistä. Kutina liittyy kolestaasiin eli tilaan, jossa sappi ei pääse erittymään maksasta suolistoon. Myös virtsan tummuminen voi viitata maksan toiminnan häiriöön.

 

Maksasairauksien edetessä pidemmälle ilmaantuu lisää oireita. Mustelmataipumus lisääntyy hyytymistekijöiden pitoisuuden vähentyessä. Sukupuolihormonien pitoisuuksien muutos aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta sekä miehillä impotenssia. Nesteen kertyminen vatsaonteloon aiheuttaa vatsan suurentumista sekä ylä- ja alaraajojen turvotuksia. Maksan toiminnan ongelmista voivat kertoa myös verioksentelu, unirytmin muuttuminen, kognitiivisten toimintojen hidastuminen ja sekavuus.

 

Maksakirroosiin voivat liittyä myös hämähäkkiluomet ja rumpupalikkasormet. Maksakirroosipotilaalla voi olla oireita, jotka johtuvat suurimmaksi osaksi perussairaudesta. Esimerkiksi alkoholisteilla voi olla merkkejä aliravitsemuksesta ja vitamiinipuutoksesta kun taas primaarisessa biliaarisessa kirroosissa voi esiintyä A-vitamiinin puutteesta johtuvaa hämäräsokeutta.


Tulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä