Siirry sisältöön

Maksa on elimistön suurin sisäelin.  Maksa sijaitsee vatsaontelon yläosassa pallean alla, jossa sitä suojaavat kylkiluut. Se painaa terveellä aikuisella 1–1,5 kg. Maksalla on keskeinen merkitys aineenvaihdunnassa.Maksalla on yli 500 tehtävää. Ilman maksaa ei tule toimeen. 

Maksa on tärkeä muiden elinten, kuten aivojen, munuaisten ja lihasten toiminnalle. Maksalla on keskeinen merkitys aineenvaihdunnassa. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. 

Maksa käsittelee imeytyneitä ravintoaineita ja vitamiineja, sekä varastoi ja muokkaa niitä elimistön tarpeita vastaavaksi. Maksa tuottaa valtaosan ihmisen valkuaisaineista ja rasvoista. Maksa tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät vammojen paranemista. Se säätelee ja tuottaa hiilihydraatteja.  Maksan osuus veren sokeripitoisuuden ja elimistön kolesterolitasapainon säätelyssä on keskeinen. Lisäksi se erittää sappea, jossa on ruuansulatuksen kannalta monia tärkeitä aineita. 

Maksa vastaa myös veren hyytymistekijöiden tuottamisesta ja osallistuu usean hormonin tuotantoon ja säätelyyn.

Paperinen maksa ihmisen kämmenellä.

Suojele maksaasi

Suojele maksaasi terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

laboratorion hoitaja ottaa verikoetta nuorelta naiselta.

Miten maksasairaus todetaan?

Maksan toimintaa ja maksasairauden syytä voidaan selvittää verikokeilla ja ultraääni-, tietokonetomografia- ja magneettitutkimuksilla. Maksasairaudet ovat alkuvaiheessa usein oireettomia.

keinotekoinen maksa lääkärin kädessä.

Maksasairaudet

Merkittävimpiä kroonisia maksasairauksia ovat autoimmuunimaksasairaudet, krooniset virusmaksatulehdukset sekä rasvamaksa ja alkoholimaksasairaus. Maksasairaudet voidaan luokitella myös tulehduksellisiin ja kolestaattisiin maksasairauksiin.