Siirry sisältöön

Ylipaino

Ylipaino kuormittaa kehoa. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja. Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino eli vyötärölihavuus. Siinä liika rasva kertyy sisäelinten ympärille, mikä vaurioittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaisia.

Liika rasva ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt lisäävät riskiä sairastua diabetekseen. Diabetes on suurimpia munuaissairauksien aiheuttajia.

Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Se vähentää erityisesti vyötärörasvaa, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Liikunta tehostaa insuliiniherkkyyttä, jolloin lihakset pystyvät käyttämään sokeria energiana paremmin.

Kohonnut verenpaine

Lievästikin kohonnut verenpaine nopeuttaa munuaissairauksien etenemistä. Munuaissairaudet toisaalta altistavat verenpainetaudin kehittymiselle. Verenpaineen kohoamiseen vaikuttavat ylipaino, liiallinen suolan käyttö, runsas alkoholinkäyttö ja vähäinen liikunta.

Suola

Liiallinen suola on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta.

Suurin osa suolasta saadaan leivästä, leikkeleistä ja juustoista. Einekset ja valmisruoat voivat sisältää paljon suolaa. Aikuisen suositeltu päiväannos suolaa on 5 grammaa eli vajaa teelusikallinen. Elintarvikkeissa suola ilmoitetaan usein natriumina. Suolan määrän saa selville kertomalla natriumin määrän 2,5:lla.

Tuoteselosteen lukeminen on paras keino vähentää suolan käyttöä. Tuotteitta vertailemalla voi valita vähemmän suolaa sisältävän vaihtoehdon. Ruokaan saa makua myös ilman suolaa. Vähäsuolaiseen ruokavalioon kannattaa totutella vähitellen. Runsaasti suolaa sisältäviä naposteltavia kannattaa välttää. Ruoka-aineiden huuhteleminen, liottaminen runsaassa vedessä ja väljässä vedessä keittäminen vähentävät suolan määrää.

Myös erikoissuolat, kuten vuori-, ruusu- ja yrttisuola, sisältävät elimistölle haitallista natriumia. Mineraalisuolassa natriumia on vähän, koska siinä osa natriumista on korvattu kaliumilla ja magnesiumilla. Mineraalisuola ei kuitenkaan sovi munuaisten vajaatoimintaa sairastavalle, jolla on kaliumrajoitus.

Diabetes

Diabeteksen hyvä hoito suojaa munuaisia. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus. Verensokerin lisäksi verenpaine ja veren rasvat on hoidettava hyvin. Diabeetikon munuaisten kuntoa pitää seurata säännöllisesti tutkimalla virtsan valkuaisen määrää.

Metaboliseen oireyhtymään liittyvä tyypin 2 diabetes on yleisin syy dialyysihoidon aloittamiseen.  Suomessa diabetesta sairastavia on puoli miljoonaa, joista lähes kolmasosalla saattaa kehittyä muutoksia munuaisiin eli diabeteksen munuaistauti. Kaikki, varsinkaan tyypin 2 diabeetikot, eivät edes tiedä sairastavansa diabetesta.

Tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä tai sen etenemistä hidastaa elintavoilla. Pienikin liikunnan lisääminen vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Myös kovan rasvan välttäminen ja pehmeiden rasvojen käyttö sekä ravintokuitujen lisääminen kannattaa. Tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn ei ole löydetty vielä keinoja

Veren rasvahäiriöt

Ravinnosta saadaan sekä hyviä, että huonoja rasvoja. Huonot rasvat (LDL ja triglyseridit ) kerääntyvät verisuonten seinämiin ja aiheuttavat verisuonten ahtautumista myös munuaisissa. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta.

Tupakointi ja alkoholi

Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.

Tupakointi nostaa veren huonoja rasva-arvoja. Tupakointi aiheuttaa verisuonten seinämissä jatkuvan tulehdustilan, joka nopeuttaa verisuonten ahtautumista, kalkkeutumista ja jäykistymistä. Runsas alkoholin käyttö nostaa painoa, veren huonoja rasva-arvoja ja aiheuttaa suola- ja mineraalitasapainon häiriöitä.

Tupakointia ei kannata aloittaa lainkaan. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Nikotiinivalmisteet voivat helpottaa vieroitusoireita. Alkoholin käytön vähentämisen tai lopettamisen vaikutukset tuntuvat elimistössä nopeasti. Ne näkyvät veriarvoissa ja olo tuntuu vireämmältä.

Apua saa tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaisilta tai eri nettisivuilta.

Tulehduskipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa, koska ne poistuvat munuaisten kautta. Turhia särkylääkkeitä ja niiden pitkäaikaista käyttöä on vältettävä. Tulehduskipulääkkeitä käytettäessä on aina noudatettava lääkkeen annosteluohjetta.

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa yhdessä esimerkiksi verenpainelääkityksen tai elimistön kuivumisen kanssa äkillisen munuaisvaurion. Tulehduskipulääkkeitä on syytä välttää varsinkin, jos jo on munuaissairaus tai muita sairauksia, kuten verenpainetauti, diabetes, sydämen vajaatoiminta, valtimoiden kovettuminen tai maksakirroosi.

Ikääntyminen

Munuaisten toiminta heikkenee normaalisti ikääntyessä, mitä erityisesti kohonnut verenpaine nopeuttaa. Iän myötä munuaiset ovat alttiimpia niitä vaurioittaville sairauksille ja tekijöille. Ikääntyneen munuaisten toimintaa on tärkeää seurata esimerkiksi terveyskeskuskäyntien yhteydessä. Myös joidenkin lääkkeiden annostusta joudutaan muuttamaan munuaisten toiminnan heikentyessä.

Sopivasti proteiinia

Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta, korjaa veren rasva-arvoja ja pitää mielen virkeänä. Liikunta ja oikea ravinto ovat tärkeitä, mutta lisäravinteet ja yletön proteiinin käyttö eivät ole aina hyväksi.

Runsaasta proteiinista ravinnossa ei ole osoitettu olevan erityistä hyötyä. Pitkäaikainen, erittäin runsas proteiinin saanti, voi aiheuttaa munuaiskerästen paineen nousua ja muutoksia munuaisiin. Runsasproteiininen ravinto sisältää usein paljon suolaa, minkä johdosta verenpaine kohoaa. Jos käyttää paljon eläinperäistä proteiinia, myös alttius virtsatiekiviin kasvaa.

Jos jo sairastaa munuaissairautta, lääkäri saattaa suositella yksilöllisesti suunniteltua proteiinirajoitusta.

Piirroshahmo Supersankarimunuainen

Supersankarimunuainen

Munuainen on elimistön supersankari. Se kestää paljon. Toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Supersankarikaan ei pärjää yksin. Kohonnut verenpaine ja diabetes vaurioittavat munuaisia. Auta munuaisiasi säilyttämään supervoimansa terveillä elintavoilla: Liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi, ehkäise ylipainoa, kohonnutta verenpainetta ja diabetesta.

Laboratoriotutkimusvälineita: koeputkia ja virtsanäyteastia.

Miten munuaistauti todetaan?

Munuaisten vajaatoiminta on tärkeä havaita ajoissa, koska sen etenemistä voidaan hidastaa lääke- ja ravitsemushoidolla. Se todetaan yleensä veri- ja virtsakokeilla ja kuvantamisella.

Anatomia kuva kahdesta munuaisesta.

Munuaistaudit

Krooninen eli pitkäaikainen munuaisten vajaatoiminta etenee yleensä hitaasti. Sen tavallisempia aiheuttajia ovat diabetes, munuaiskerästulehdukset, perinnölliset sairaudet ja valtimokovettumatauti.