Siirry sisältöön

Munuaisensiirto parantaa elämänlaatua ja ennustetta niillä vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla, joilla se sopii hoidoksi. Suomessa tehdään vuosittain noin 250 munuaisensiirtoa. Uutta munuaista odottaa lähes 500 ihmistä. Siirrettävistä munuaisista on jatkuva pula. Uutta munuaista aivokuolleelta luovuttajalta joutuu odottamaan keskimäärin kaksi vuotta. Onnistuneen munuaisensiirron jälkeen voi elää normaalia elämää, opiskella, käydä työssä ja harrastaa.

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen, läheiselleen, ystävälleen tai jopa tuntemattomalle henkilölle. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.

Munuaisensiirto parantaa ennustetta ja elämänlaatua.

Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta. Hyljinnänestolääkitys voidaan aloittaa jo ennen siirtoa, jolloin oikea lääkeannos saavutetaan nopeammin. Aika siirteen irrotuksesta sen uudelleen kytkemiseen uudessa elimistössä jää elävän luovuttajan siirroissa useimmiten korkeintaan muutamaan tuntiin, minkä vuoksi siirteen toiminta käynnistyy lähes aina heti. Elävän luovuttajan antama munuainen toimii todennäköisesti pidempään kuin aivokuolleelta luovuttajalta saatu munuainen.

Nykyään munuaisensiirto elävältä luovuttajalta voidaan tehdä parhaassa tapauksessa ilman edeltävää dialyysihoitoa. Munuaisensiirron saaneen ennuste on sitä parempi mitä lyhyemmän ajan henkilö on ollut dialyysihoidossa ennen siirtoleikkausta.

Tiedon siitä, voisitko sinä olla munuaisen luovuttaja, saat kysymällä asiasta lääkäriltä tai elävien luovuttajien koordinaattorilta.

Munuaisensiirto elävältä luovuttajalta

  • Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen.
  • Siirtoleikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana.
  • Munuaisensiirto voidaan tehdä jopa ilman edeltävää dialyysihoitoa.
  • Munuaissiirre alkaa yleensä toimia heti.
  • Munuaissiirteen ennuste on parempi.
  • Navigointi: Osion sisältö

    Nuorempi ja vanhempi nainen istuvat lammen rannalla ja halaavat.

    Voisitko sinä luovuttaa munuaisesi?

    Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen, läheiselleen, ystävälleen tai jopa tuntemattomalle henkilölle. Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna.

    Lue lisää
    Kaksi nuorta naista istuu rantakivillä.

    Munuaisluovuttajan tutkimukset

    Ennen munuaisensiirtoa tehtävillä tutkimuksilla varmistetaan, että vastaanottaja saa hänelle sopivan terveen munuaisen, ja että munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide luovuttajalle.

    Lue lisää
    Kaksi kaverusta istuu korkealla kalliolla.

    Munuaisen luovutusleikkaus

    Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide tutkitulle luovuttajalle. Sairaalahoito kestää 3–4 vuorokautta ja sairausloma työstä riippuen 4–6 viikkoa.

    Lue lisää
    Mies ja nainen hymyilevät ja istuvat puiston penkillä.

    Munuaisen luovuttajan sosiaaliturva

    Luovuttajan tutkimukset, sairaalahoito luovutusleikkauksen yhteydessä ja myöhempi polikliininen seuranta ovat luovuttajalle maksuttomia.

    Lue lisää
    Elävä munuaisen luovutus.

    Elävä munuaisen luovutus -opas

    Lisää tietoa saat painetusta Munuaisen luovuttajan oppaasta. Voit tilata sen ilmaiseksi postitse kotiisi.

    Njurdonation från en levande donator esitekansi.

    Njurdonation från en levande donator

    Läs mer i brochuren Njurdonation från en levande donator. Du kan beställa brochuren gratis till hem med post.