Dialyysihoito

Kun pelkällä lääkehoidolla ja ruokavaliolla ei enää päästä haluttuun hoitotulokseen, on aloitettava dialyysihoito. Dialyysi korvaa osittain munuaisen toimintaa. Dialyysihoitoa voidaan tehdä kotona tai hoitoyksikössä veriteitse (hemodialyysi) tai käyttämällä omaa vatsakalvoa hyödyksi (peritoneaalidialyysi). Hoitomuoto valitaan yksilöllisesti. Dialyysimuotoa voi vaihtaa myöhemmin tarvittaessa.

Dialyysi auttaa munuaisten vajaatoiminnan aiheuttamiin oireisiin, kuten väsymykseen, pahoin­vointiin ja ihon kutinaan. Tavoitteena on ehkäistä lisäsairauksien syntymistä sekä parantaa elämänlaatua. Dialyysissä oleva voi käydä työssä, harrastaa, liikkua ja matkustaa. Dialyysihoidon turvin voi elää kymmeniä vuosia.


On tärkeää, että jokainen hoitoa tarvitseva löytää itselleen parhaiten sopivan dialyysimuodon. Hoitomuoto valitaan yksilöllisesti ja sitä voi myös myöhemmin vaihtaa tarvittaessa. Tavoitteena on, että dialyysi vastaa hoidon tarvetta ja on mahdollisimman hyvin sovellettavissa omaan elämäntilanteeseen. Hoitoyksiköt järjestävät pre-dialyysivaiheessa oleville eli lähiaikoina dialyysihoidon aloittaville koulutusta, joissa esitellään eri dialyysimuotoja. Itselle sopivaa hoitomuotoa on helpompi miettiä läheisten ja hoitavan lääkärin kanssa, kun tietoa eri vaihtoehdoista on riittävästi.

Dialyysihoitoa voi tehdä kotona tai hoitoyksikössä veriteitse hemodialyysinä tai käyttämällä omaa vatsakalvoa hyödyksi peritoneaalidialyysinä.

Dialyysimuodon valinnassa on tarpeen selvittää, missä lähin hoitoyksikkö on tai onko mahdollisuutta ja halua tehdä dialyysi kotona. Kotidialyysimuotoja ovat vatsakalvodialyysi ja kotihemodialyysi. Kotidialyysiä voi tehdä myös avustaja. Kaikki eivät halua kotiin sairaalan oloista tilaa, tai koti on niin pieni, että tarvittavat laitteet ja välineet eivät tunnu mahtuvan sinne, jolloin yksikössä hoidossa käyminen on hyvä vaihtoehto. Joissakin sairaaloissa on omahoitokioski, jossa on mahdollisuus tehdä hemodialyysihoito itse oman aikataulun mukaisesti silloin, kun hoitoyksikkö on auki.

Dialyysiä tekevä voi liikkua normaalisti. Liikunta saa tuntua rasittavalta eikä hikoilua ole kielletty. Monipuolinen liikunta pitää kunnossa ja hyvä yleiskunto auttaa jaksamaan paremmin hoidon rasitusta.